saltkjøtt.jpg
 

FEIT-TIRSDAG

saltkjøtt med rotmos

Tirsdagen etter fastelavenssøndag (feit-tirsdag) er dagen før fastetiden, og denne dagen skulle man etter gamle tradisjoner spise kraftig og god tradisjonsmat. Saltkjøtt og rotmos er det de fleste forbinder med denne dagen, og i mange deler av landet holdes tradisjonen fremdeles i hevd.

Dette er for oss den perfekte maten etter en lang dag i vedskogen, en lang ridetur eller en god tur i høstfjellet.

Av alt det gode som kan tilberedes av kjekjøtt, er nok dette noe av det vi liker aller best! Det er enkelt, næringsrikt, rent og ekte! Kjekjøtt passer er perfekt til både saltkjøtt og pinnekjøtt, det anbefales varmt!

saltkjøtt

Bruk gjerne biter av bog, rygg, nakke og skank. Kjøttet skal koke lenge, så alt blir mørt og fint.

  • 1 kg kjekjøtt

  • 1 dl salt

rotmos

  • Ca 300g kålrabi

  • Ca 100g gulrot

  • 1-2 poteter

  • Litt kraft fra saltkjøttkokingen

  • Fløte

  • Meierismør

  • Salt

  • Pepper

 

Fremgangsmåte

Salt kjekjøttet i en plastkopp, bruk ca 1dl salt pr. kg kjøtt. Vi foretrekker å bruke finsalt og salte i en vakumpose som vakumeres (kan gjerne redusere litt på mengden salt). La kjøttet stå i kjøleskap i 3 dager. Selv bruker vi ikke nitrittsalt, da kjekjøttet pleier å få nydelig farge kun med vanlig salt.

Ta opp kjøttet og skyll av saltet. La gjerne kjøttet ligge 15-20 min i kaldt vann.

Fyll en stor kasserolle med kaldt vann (usaltet), og legg oppi kjøttet. Kok opp og skum av på toppen mens det koker opp. La kjøttet trekke til det slipper beina (2-3 timer).

Skrell alle grønnsakene og kutt opp i biter.
Ta gjerne kraft fra kjøttkokingen, og kok grønnsakene møre. Tøm av det meste av vannet og mos grønnsakene. Vi bruker oftest stavmikser direkte i kjelen, og lar det være igjen noe struktur i mosen. Rør inn en god skvett fløte, en raus bit med godt smør, og smak til med salt og nykvernet pepper.

Vel bekomme

 

Prøv gjerne våre andre oppskrifter: