curry.jpg
 

ET FYRVERKERI AV KRYDDER

BOERGEIT CURRY

Dette er vår favorittgryte nr. 1!
Når høsten kommer luskende med sine mørke kjølige kvelder, er det ikke noe som passer bedre enn en het curry; en fargesprakende eksplosjon av smaker! Når lokket løftes av gryta, starter en eventyrlig reise blant glorete busser, kyr, motorsykler, gateselgere med fargerike krydderier, eksotiske sydende kafeer, yoga, steintempler og Bollywood!

Curry er et tamilsk ord for saus, og er en fellesbetegnelse på mange aromatiske retter fra det indiske og thailandske kjøkken.

Den er enda bedre som oppvarmet, da alle smakene setter seg skikkelig. Inviter til en vennekveld, lag curryen dagen i forveien, og bruk tiden sammen med gjestene i stede for på kjøkkenet!

Ingredienser

  • 2 kg bogkjøtt fra geitkje

  • 60 g fersk ingefær

  • 1 liten hvitløk

  • 4 røde chili

  • 4 sjalottløk

  • 2 ss kardemommekapsler

  • 2 ts hel pepper

  • 2 ts nellikspiker

  • 2 ts spisskummenfrø

  • 2 ts fennikelfrø

  • 2 ts korianderfrø

  • 1 liten kanelstang

  • 2 ts gurkemeie

  • 4 ts paprikapulver

  • 2 ts salt

  • 1,2 kg tomater

  • 8 rødløk

  • 4 røde paprika

  • 5 dl kokoskrem/-melk

  • Frisk koriander

  • Olje

 

Fremgangsmåte

Oppskriften tilsvarer omtrent 10 porsjoner.

Skjær opp bogkjøttet i store terninger. Kjøtt fra nakke eller øvre del av rygg er også fint til curry.

Bruk stavmikser og lag en fin mos av ingefær, hvitløk, chili, sjalottløk og litt olje. Ha blandingen i en god gryte med tykk bunn, men ikke varm opp enda.

Kardemomme, pepper, nellik, spisskummen, fenikkel, koriander og kanel ristes i tørr varm panne til det dufter magisk. Knus i en morter. Fjern mest mulig av skallet fra kardemommekapslene. Ha blandingen i gryta, sammen med paprikapulver, gurkemeie og salt.

Ha litt mer olje opp i gryta, og fres blandingen til oljen skiller seg fra krydderpastaen. Ha i kjøttet, og stek dette sammen med krydderblandingen til kjøttet er brunet. Tilsett mer olje etter behov.

Ha i finhakket tomat, og la gryta putre under lokk i et par timer. 

Rødløk kuttes i lange staver, og paprika i frimerkestore biter. Når gryta nærmer seg ferdig, freses rødløk/paprika i olje på høy varme, før det tilsettes curryen. La den småputre det siste kvarteret uten lokk.

Når curryen er ferdig smaker man til med salt, og justerer eventuelt styrken med cayennepepper. Før servering røres kokoskremen inn, sammen med litt finsnittet fersk koriander.

Tips

  • Server gjerne med ris, raita, rabarbrachutney og nanbrød

  • Pynt med friske blad av koriander, og stenger av agurk og rødløk. Dryss over litt hakkede cashewnøtter.

  • Perfekt for selskap: lag curryen dagen før, da blir den enda bedre!
    Vent med rødløk, paprika og kokoskrem til gryten er varmet opp.

Vel bekomme

 

Prøv gjerne våre andre oppskrifter: