filet.jpg
 

REN OG KLASSISK

YTREFILET PÅ SENG AV OVNSBAKTE GRØNNSAKER

Lørdagskveld på Leingården.
Fjøsstellet er unnagjort, hestene står i boksene sine og gomler høy og hønene har vaglet seg for kvelden. På kjøkkenet er det lun og avslappet stemning. Saftige rosa skiver av ytrefilet legges varsom på en seng av honningsbakte rotgrønnskaker. Duchessepoteter og en aspargesbukett slår følge, og det hele toppes av en raus øse himmelsk rødvinssaus.

God helg!

DUCHESSEPOTETER

  • 600 g mandelpoteter

  • 60 g smør

  • 4 eggeplommer

  • Salt og pepper

KREMET RØDVINSSAUS

  • 2 ss finhakket sjalottløk

  • 2 ss meierismør

  • 2 dl rødvin

  • 3 dl god kraft

  • 2 dl fløte

  • 1 ss blåbærsirup

  • Salt og pepper

OVNSBAKTE GRØNNSAKER

  • Friske grønnsaker i staver.
    Gulrot, kålrabi, sellerirot, beter og rødløk.

  • Olivenolje

  • Sitronsaft

  • Flytende honning

  • Salt og pepper

  • Timian

BAKT ASPARGES

  • Frisk asparges

  • Spekeskinke

  • Olivenolje

  • Salt og pepper

 

Fremgangsmåte

Kok poteter i biter i lettsaltet vann til de er møre. Mos og bland inn smør og eggeplommer, smak til med salt og pepper. Sett til side under lokk.

Fres sjalottløk og smør i en kjele (den skal ikke få farge). Tilsett rødvin og kok inn til 1/3 mengde. Tilsett fløte, blåbærrsirup og kraft. La den småkoke til den tykner litt. Sil sausen og la den småkoke videre på lav varme. Om ønskelig; juster farge med sukkerkulør og tykkelse med maizennajevning.

Krydre ytrefilet og brun den raskt i varm panne. Stek i ovn på 150 grader med steketermometer, til kjernetemperaturen er 54 grader. Evt stek videre i panne på lav varme til samme kjernetemperatur. La kjøttet hvile.

Fordel grønnsaker (skåret i fine staver og båter) utover i ildfast form, rist over olivenolje, sitron og honning. Ha over salt, pepper og timian. Stek på 225 grader til grønnsakene er møre og har fått litt gylden farge, ca 20-30 min. Vend et par ganger underveis.

Lag bukett av 3 asparges og en skive spekeskinke. Pensle med olivenolje, strø på salt og pepper, og la de steke sammen med grønnsakene de siste 10 minuttene.

Potetmosen klemmes ut med kremsprøyte på brett med bakepapir. Lag fine topper. Stekes midt i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter, til de har fått en fin farge. 

Skjær ytrefileten i fine skiver, som legges oppå en seng av rotgrønnsaker.

Vel bekomme

 

Prøv gjerne våre andre oppskrifter: