steik.jpg
 

VERD Å VENTE PÅ

LANGTIDSSTEKT LÅR

Langtidssteking på lav varme passer perfekt for kjelår. Får det i tillegg hvile natten over i en god marinade, blir resultatet enestående.

Denne oppskriften er fra det Sicilianske kjøkken, og er nok ikke en rett man slenger sammen på impuls en fredags kveld. Den er verken komplisert eller arbeidskrevende, men tar fort et par døgn. Én natt i marinade og èn natt i stekeovnen. 

Men jeg lover deg; denne steken er verdt ventetiden!

Ingredienser

  • 1 kjelår

  • 2 ss sennep

  • 1 hvitløk

  • 1 glass hvitvin

  • Maldonsalt

  • Fersk dill

  • Fersk rosmarin

  • Einerbær

  • Sort pepper

  • Olivenolje

  • Kremfløte

  • Meierismør

  • Maizenna

 

Fremgangsmåte

Et kjelår bør være nok til 4 personer, om det ikke er et veldig lite slakt.

Stikk små hull i steika og putt inn ett hvitløksfedd, ett pepperkorn og ett einerbær i hvert hull. Pensle med sennep og rull i salt og hakkede urter.

Legg aluminiumsfolie i en ildfast form, og legg et lag bakapapir over. Pensle olivenolje på bakepapiret. Legg steken oppi, hell på hvitvin og brett sammen papir og folie. La steika stå ett døgn i kjøleskapet.

Ta kjøttet ut et par timer før steking så det får romtemperatur. Forvarm ovnen til 150 grader.

Sett inn steika og senk temperaturen til 65 grader. Steketid: 14 timer.

Lag en kremet saus på den silte kraften ved å tilsette fløte og litt smør. Tilfør sødme i form av bærgele eller en skive brunost, og smak til med salt, pepper og eit litt syre som balsamico eller hvitvinseddik. Kok inn og jevn eventuelt med litt maisenna. Juster fargen med sukkerkulør.

La steika hvile 10-15 minutter før servering. Om den ikke serveres direkte etter langsteking, må den varmes i 10 minutter på 200 grader i ovn før servering.

Tips

  • Server med klassisk tilbehør som dampede grønnsaker og poteter, eller lag litt fest med fløtegratinerte poteter og ovnsbakte rotgrønnsaker.

Vel bekomme

 

Prøv gjerne våre andre oppskrifter: