Tidlig krøkes (film)

(Film nederst i innlegget).

Minstemor imponerer

Her på Leingården går livet sin gang i takt med årstidene som vel aller mest er i utakt. Om det er høst, vinter eller vår vites ikke. Det er ihvertfall tid for nytt liv, og i år venter vi 80 kje! Det er spennende idrett å bygge en besetning mot en arbeidsmengde vi ikke aner omfanget av. Kanskje like greit egentlig. Dagene og nettene går med til overvåking og tilsyn 24/7, fôring og stell, klargjøring av kjebinger, kjeinger, flytting, veing, merking av dyr og selvsagt oppflasking av koppkje.

Minstemor på 6 er altoppslukende interresert i fugler og dyr, og anser shopping og «vanlige» aktiviteter som en mild avstraffelse. Ei halvtam due kan til nød lyse opp en bytur litt, ihvertfall om den spiser litt brød fra hånda.

Etter fjorårets jordmor-debut i kjebingen, var hun helt bestemt på å hjelpe til mer i år! Tidlig mestring mener jeg er nøkkelen til det meste, så når hun tør og ønsker skal hun selvsagt få prøve seg.

En vakker ettermiddag sjekket jeg midlertidig inn i sofaen, så sjokket ikke skulle bli for voldsomt når kjeingen er ferdig. Minstemor slappet av med en høyfrekvent tegnefilm på speed, mens jeg som vanlig fulgte med på fjøskamera på mobilen. Lignet ihvertfall litt på familetid. Som alltid når man skal prøve å nyte en kopp varm kaffe går alarmen, og det er bare å tørne ut igjen.

Minstemor hoppet i dressen og sprang avgårde. Vi rakk det igjen, og flyttet geita over til en rolig kjebinge med mykt høy. Nesetippen og framkløyvene til kjeetkikket frem, og etter mye pressing fant minstemor ut at geitemor måtte ha litt hjelp. Hun kleppet tak i frambeina på kjeet, la seg bakover og tok i så mye en 6-åring kan ta i. Geitemor tok det hele med stoisk ro, og snart kom et nydelig stort sjokoladebrunt geitkje ut. Imponerende og litt rørende innsats!

 

Teknologi som forandrer livet

Hvor ofte hører man ikke om en duppeditt som forandrer livet. Denne telefonen har ett eller annet sinnsykt anntall megapixler, megabit, megabra eller bla bla bla… (gjesp). Jo da, sikkert noe helt annet enn den jeg har fra før…neppe..

Men kjære alle dere som har ett eller annet behov for å overvåke noe, det være seg fjøs, stall, gårdsplass, godteriskap, hule eller hi; denne dingsen er virkelig genial og vil forandre livet!

Geiter som skal ha kje må ha tilsyn, ofte! Hele tiden! Det meste går bra, men mye kan gå galt. Enkelte geiter kan være så opptatt av sin førstefødte at de glemmer å befri den andre- eller tredjefødte fra forsterposen fort nok. Da kan de dø. En sjelden gang kan et kje ligge feil og stoppe hele fodselsforløpet, da må de også ha hjelp om det skal bli en lykkelig slutt. Vårt mål er enkelt: 100% overlevelse på kje, geiter og bønder. Selv deltidsbønder trenger litt mat og søvn, og her forandrer fjøskamera livet!

Det er ikke rosenrød idyll å stå opp hver time eller halvannen gjennom natta, rave ned i gangen og hoppe inn i en kald fjøsdress, sjangle bortover fjøsveien i kuling og regn, for så å legge seg igjen lys våken og vite at om 1 time ringer klokka for en ny tur. Etter noen uker med det livet henger måloppnåelsen, familieidyllen og ansettelsesforholdet i en syltynn tråd.

Nå har vi på vekking annenhver gang gjennom natten, kikker raskt på telefonen for å sjekke status, og sovner som et barn igjen om alt er rolig. Da kan vi faktisk ha full kontroll og fungere på dagtid. Noen netter går selvsagt kjeingen i ett, men det får man sagtens tåle når man har tatt på seg dette ansvaret. Belønningen er en haug med vakre livskraftige kje!
Gjennom dagen kan vi begge sjekke status fra telefon, pc eller pad, hvor som helst og når som helst. Med kårkjerringa som kjevakt kan vi ovevåke fjøset sammen, og faktisk komme oss på en liten bytur sammen.

Vi har hatt kamera før, men installasjonen var helt utenfor min rekkevidde. En kjempehjelpsom sambygding kom like blid og hjalp meg hver gang Telenor ga oss en ny IP, byttet modem eller byttet ut en eller annen kabel av uedelt metall som også er uegnet for dataoverføring.
Da jeg anskaffet dette nye bedyret Ole Sivert Bomo at installasjonen ikke krevde hverken tid eller datakunnskaper. Det vil jeg si passet perfekt, for jeg hadde ingen av delene! Men jeg trodde ikke mer enn halvveis på denne lovnaden… Mannen hadde ordene sine i behold! Koble til strøm, last ned en app, scann en QR-kode - HALLELUJA! Det virket, og har så langt bare vikret! Sylskarpe bilder i full HD, nattlys til månen og tilbake, tilt/pan/zoom.

Dette overvåkingskameraet (FosCam FI9928P) er en investering i god dyrevelferd og nattesøvn!
Anbefales: https://m.facebook.com/olesivertbomoenk/