Vår og nytt liv i fjøset

Våren er her, og det er tiden da spennende ting skjer i fjøset!
De siste ukene har det vært full fart, og noen dager var flere fødsler i gang samtidig. Kjeene har vært store, livskraftige og mange! Nå når kjeinga går mot slutten, har vi fått over 2 kje pr. geit i snitt. Det har gitt en del koppkje, som er både utfordrende og koselig.

Når ei geit får trillinger, tar vi det ene kjeet til koppkje. Dette gjør vi for å unngå at kjeene skal få for lite melk, og risikere at ett kje blir hengende etter. For at de skal få et fungerende immunforsvar, er de helt avhengige av råmelk (den første melka). Dette er livsviktig, og dersom vi er i tvil om kjeet har fått nok før vi tar det til koppkje, gir vi kuråmelk med sonde. Det kan se litt ubehagelig ut, men det er en skånsom, trygg og effektiv måte å sikre at kjeet får en best mulig start!

I år var minstemor på 5 fast bestemt på at hun skulle ta imot ett kje, for hun skal jo faktisk bli dyrlege :-) Da ei av de eldre geitene skulle ha kje forrige helg, ventet hun lenge og tålmodig, godsnakket og stelte pent med geita, og satt klar til å ønske den førstefødte velkommen til Leingården. Hun skvatt nok litt da geita ga litt uventet mye lyd, men var raskt på plass og sørget for åpne luftveier. Gjett om hun (og vi) var stolt!

Våren med kjeing er fantastisk koselig, men også litt slitsomt og utfordrende. Vi gjør alt for dyra våre, og følger med hele natten på kamera i fjøset. Vi sover ikke mer enn 90min sammenhengende, og er tilstede hver gang det blir kjeing. Det gjør at vi heller ikke i år har mistet ett eneste kje under kjeingen.
Koppkjeene er et kapittel for seg, og utfordringen er å få de til å drikke fra flaske med smokk. Dette kan gå veldig fort, og i verste fall kreve ekstremt mye tålmodighet. Men plutselig knekker de koden, og da er det gjort! Men de skal ha melk hver 4.-5. time gjennom hele døgnet:-) Etter et par uker går de over til kald melk og større bøtte med selvbetjening.

Vi får mye besøk under kjeingen, og det synes vi er veldig koselig.
Bli med inn og se hvor flotte de er!